Programme (WFP) World Food شاخهٔ کمک غذایی سازمان ملل متحد و بزرگ‌ترین نهاد انسانی جهان در زمینه امنیت غذایی و رفع گرسنگی است. این سازمان از طریق اداره مرکزی خود در رم و بیش از ۸۰ دفتر در کشورهای دیگر، جهت کمک به مردمی که قادر به تأمین غذای کافی جهت اعضای خانواده خود نیستند تلاش می‌کند. برنامه جهانی غذا در ۲۰۲۰ به دلیل تلاش‌های این سازمان برای کمک در مناطق دنیاگیری کرونا ویروس (کووید ۱۹) برنده جایزه نوبل صلح شد.

امنیت غذایی و سلامت تغذیه ایی در پی حل مشکل گرسنگی و سوء تغذیه حاصل بیماری ها ، کمبود های غذایی و تامین امنیت غذایی است . امنیت غذایی به معنی دسترسی به غذای کافی برای تمامی افراد جامعه در تمام اوقات برای زندگی سالم و فعال تعریف شده است . این امر مستلزم تحقق توانمندی اقتصادی با ویژگی و آگاهی تغذیه ای بوده است . امنیت غذایی از یک طرف ریشه در عملکرد بخش کشاورزی ، بازرگانی و عرصه غذا دارد و از سوی دیگر تابع رشد اقتصادی ، توزیع درآمد و وضعیت فقر و رفاه مردم جامعه است .

گفتیم قورمه یکی از روش های نگهداری گوشت و همچنین راهی برای جلوگیری از فساد و ماندگاری بیشتر گوشت (گوسفند و گاو و حتی مرغ) و نوعی کنسرواسیون است . برای مصرف کنندگان امروز قورمه و حتی نیاکان ما ، قورمه خود به تنهایی غذایی کامل است که مورد استفاده قرار می‌گیرد . این غذای خوشمزه و بسیار مقوی، اصالتی کاملاً ایرانی دارد . گفته می‌شود آریایی‌ها اولین کسانی بودند که با قورمه کردن گوشت روشی جدید برای نگهداری آن در تمام فصول بوجود آوردند. امروزه همچنان به شیوۀ گذشته در خیلی از شهرهای ایران قورمه تهیه می‌شود. به این معنا که برخی از خانواده‌ها میزان گوشت مصرفی برای مدتی مشخص برای مثال برای یک سال یا چند ماه را تهیه می‌کنند و بعد به همان شیوه‌ای که در گذشته رایج بود به صورت قورمه می‌پزند ، سپس قورمه‌ها را بسته‌بندی می‌کنند تا در طول مدت معین بتوانند از قورمه‌های آماده استفاده کنند.

در فرهنگ واژگان پارسی آمده است : قورمه یا قرمه روشی برای آمادن کردن و نگهداری دراز مدت گوشت بدون استفاده از سرما است.

واژه قورمه از کلمه آذری قاوورماق به معنای بریان کردن ، سرخ کردن ریشه گرفته‌است و در منطقه آذربایجان به شکل قورما، قاورما تلفظ می شود.

preserved meat, potted meat, corned beef معنی انگلیسی

فرهنگ معین : قورمه ، گوشتی که آن را خرد و در روغن تفت می دهند تا بتوان برای مدتی آن را نگه داری و استفاده کرد

ظرفی مناسب و مفید و کاربردی ، نشان از میزان خلاقیت و ابتکار و ابداعاتی دارد که در طول قرون گذشته توانسته است انسان را روز به روز به سمت ترقی و پیشرفت پیش ببرد .

لازم به ذکر است اقوامی که در محل‌های ثابت بودند به جای استفاده از پوست وشکم گوسفند ، گوشت‌ها را درون کوزه‌ای که در آن با دنبه گوسفند پوشانده شده بود می ریختند و درون سردآب‌خانه‌ها (اتاق های زیرزمین) نگهداری می‌کردند .

برای اقوامی که محل سکونت ثابت نداشتند و کوچ نشین بودند ، استفاده از پوست و شکم حیوان گزینه مناسبتر و بسیار کارآمدتری بود ، زیرا حیواناتی را که آن‌ها در طول مسیر حرکت از مناطق سرد به مناطق گرم و بالعکس شکار می‌کردند ، بدون استفاده از چنین روش کنسرواسیونی همگی هدر می‌رفت. اقوام عشایر و کوچ‌نشین‌ها در چنین مواقعی سریعاً گوشت را خوراک قورمه کرده و وارد کیسه‌های چربی می‌کردند تا بتوانند در مواقع نیاز به عنوان خوراک خود و خانواده از آن‌ها استفاده کنند.

روش های پخت قورمه در مناطق مختلف کمی متفاوت است که تعدادی از آنها در اینجا ذکر شده است .

ادامه در پست بعدی